Zo geeft DIRECT4 de Lexus RZ meer rijplezier

Zo geeft DIRECT4 de Lexus RZ meer rijplezier


Zo geeft DIRECT4 de Lexus RZ meer rijplezier


  • Razendsnelle, variabele verdeling van de trekkracht tussen voor- en achteras
  • Vertrouwen, controle en comfort met Lexus Driving Signature
  • DIRECT4 vierwielaandrijving standaard op elke Lexus RZ

Meer rijplezier en een hoger comfort, daarvoor zorgt DIRECT4 in de nieuwe Lexus RZ 450e. Het intelligente vierwielaandrijvingsysteem, een exclusieve technologie voor Lexus, kan de aandrijfkracht automatisch volledig variabel verdelen over de voor- en achteras. Daarnaast kan DIRECT4 ook de remkracht van alle vier de wielen aanpassen, alles voor optimale controle en comfort.

Lees verder

Toen hoofdingenieur Takashi Watanabe ’s werelds snelste dier, de cheeta, in actie observeerde, was hij gefascineerd door hoe het lichaam van de grote kat zich in allerlei richtingen beweegt wanneer de cheeta sprint en uitwijkt om een prooi te achtervolgen. Daarbij blijft de kop van de cheeta verrassend stabiel. Dit inspireerde de ingenieurs van Lexus om nieuwe manieren te bedenken om de bewegingen van de carrosserie bij acceleratie en afremmen tegen te gaan.

Minder bewegingen, meer controle

Met DIRECT4 konden ze het voertuig een uitzonderlijk goede controle geven. De mate waarin het voertuig naar achteren kantelt bij het accelereren en naar voren bij het remmen is nu beperkter, waardoor de overeenkomstige bewegingen van het hoofd van de inzittenden worden verminderd. Dit geeft de bestuurder een stabieler zicht en verhoogt het passagierscomfort aanzienlijk, met name op de achterbank. De inspiratie van de cheeta had tegelijkertijd invloed op de styling van het exterieur van de RZ.

Voordelen van DIRECT4

Naast de grotere controle over de carrosseriebewegingen van het voertuig en een vermindering van plotselinge cabinebewegingen voor een soepelere rit, zijn de andere voordelen van DIRECT4 duidelijk. Het systeem biedt een krachtige en soepele acceleratie, uitstekende tractie bij accelereren en op gladde oppervlakken, betere stabiliteit door bochten en geruststellend veilig remgedrag.

Variabele koppelverdeling

De automatisch variabele koppelverdeling verbetert ook de precieze, lineaire, natuurlijk aanvoelende reacties op input van de bestuurder. Al deze eigenschappen versterken de belangrijkste rijeigenschappen van de RZ, vertegenwoordigd door de “drie C’s” die de hoekstenen vormen van de Lexus Driving Signature: Confidence, Control en Comfort. In het Nederlands vertaald is dit Vertrouwen, Controle en Comfort.

Optimale balans tussen voor en achter

DIRECT4 zorgt voortdurend voor een optimale balans van de aandrijfkracht tussen voor en achter door elke e-Axle afzonderlijk te regelen. Sensoren sturen informatie naar de BEV ECU over wielsnelheid, longitudinale G en stuurhoek. DIRECT4 reageert vrijwel onmiddellijk op deze informatie om de tractie en grip te maximaliseren: de voor-/achterkoppelafwijking kan worden aangepast van nul tot 100% of 100% tot nul en alles daartussenin in milliseconden, sneller dan welk mechanisch systeem dan ook.

Het koppel wordt met DIRECT4 verdeeld over de e-Axle voor en achter, afhankelijk van de rijomstandigheden:

Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden

Press & Public Affairs

Guido Roozekrans
Head of Press & Public Affairs
Telefoon: +31 (0)162 585 377
E-mail: publicrelations@lexus.nl

Lees meer

Bekijk alles