Nieuwe generatie Lexus NX, eerste Lexus als Plug-in Hybrid

Nieuwe generatie Lexus NX, eerste Lexus als Plug-in Hybrid


Nieuwe generatie Lexus NX, eerste Lexus als Plug-in Hybrid


  • Lexus NX 450h+: krachtige en efficiënte Plug-in Hybrid (PHEV)
  • Lexus NX 350h met vierde generatie van Lexus’ hybridesysteem
  • Breder, langer en met nog meer karakter
  • Eenvoudige, intuïtieve bediening: Tazuna interieurconcept
  • Luxe lounge: uitnodigend, gastvrij en comfortabel
  • Nieuwe multimediasystemen, slimme en snelle connectiviteit
  • Voor de veiligheid: generatie 3 van Lexus Safety System + standaard
  • Safe Exit Assist kan 95 procent van ongelukken door open deuren voorkomen

Lexus heeft de Lexus NX opnieuw uitgevonden. De midsize SUV valt op met het nieuwe design van ex- en interieur en ook op technologisch gebied zet hij nieuwe stappen. Zo is de NX als eerste Lexus beschikbaar met geavanceerde plug-in hybridetechnologie. Door de nieuwste generatie veiligheidssystemen is de Lexus NX bovendien veiliger dan ooit. Daarnaast beschikt hij over de nieuwste multimediasystemen, inclusief alle mogelijkheden van 100% connectiviteit. De nieuwe Lexus NX wordt tegen het eind van dit jaar op de Nederlandse markt verwacht. Prijzen en exacte specificaties worden in aanloop naar de marktintroductie bekendgemaakt.

Lees verder

95 procent onderdelen zijn nieuw

De Lexus NX is met recht nieuw. Om een idee te geven: vergeleken met zijn voorganger is 95 procent van alle gebruikte onderdelen nieuw. Zelfs het ontwikkelingstraject was nieuw. Daarbij heeft Lexus veel gebruikgemaakt van geavanceerde computertechnologieën als digital modelling. En om een perfecte, veilige én comfortabele rijervaring te creëren, waren professionele coureurs een belangrijk onderdeel van het ontwikkelingsteam. Zij voerden tests uit op ‘Lexus’ Shimoyama proving ground’ in Japan. Ook de vaardigheden van Lexus’ befaamde Takumi (ambachtslieden) hebben bijgedragen aan het unieke Lexus gevoel dat de NX zijn bestuurder en andere inzittenden geeft.

Nieuwe designrichting

Ontwerp een ‘functional beauty’. Dat was de opdracht die het Lexus designteam bij de ontwikkeling van de nieuwe NX meekreeg. Vergeleken met zijn voorganger is de nieuwe Lexus NX 20 mm langer, 20 mm breder en 5 mm hoger. De wielbasis groeide met 30 mm. Het resultaat: nog meer ruimte, vooral voor de passagiers achterin. De NX dankt zijn krachtige uitstraling aan grote spoorbreedtes en korte carrosserie-overhangen. Ook de lange motorkap, de rechtopstaande spindle-grille, geprononceerde wielkasten (met wielen tot 20 inch) en achterlichtunits over de gehele breedte van de achterzijde dragen bij aan de kenmerkende Lexus look.

De eerste Lexus met plug-in hybridetechnologie

Lexus is al 15 jaar een pionier op het gebied van elektrificatie. Nagenoeg alle in Nederland verkochte Lexus modellen zijn uitgerust met krachtige, efficiënte en betrouwbare hybridetechnologie. Als eerste Lexus is de nieuwe NX leverbaar met plug-in hybridetechnologie. In de NX 450h+ is de 4-cilinder 2,5-liter hybridemotor gekoppeld aan een oplaadbare lithium-ion accu met een capaciteit van maar liefst 18 kWh. Het systeemvermogen van 227 kW/309 pk resulteert desgewenst in een acceleratie van 0-100 km/uur in ongeveer 6,3 seconden. Het gemiddelde verbruik bedraagt 0,9-1,1 l/100 km en de CO2-emissie 20-26 g/km (cijfers: WLTP, in afwachting van definitieve homologatie). Dankzij de 18 kWh accu kan de nieuwe Lexus NX ruim 65 km volledig elektrisch afleggen (EV-modus; maximumsnelheid 135 km/h).
Het hybridesysteem heeft daarnaast ook zelfopladende eigenschappen. Daardoor is de nieuwe Lexus NX ook zonder resterende accucapaciteit ongeveer 20 procent zuiniger dan vergelijkbare modellen in zijn segment. De laadkabels voor de accu zijn ondergebracht in een handig opbergvak onder de vloer van de bagageruimte. Overigens is die kofferruimte van de NX 450h+ net zo groot is als van de nieuwe NX 350h.

De nieuwe Lexus NX 350h

Het tweede model in de line-up is de Lexus NX 350h, die beschikt over de vierde generatie Lexus Hybrid technology. Het nieuwe model heeft een systeemvermogen van 179 kW/244 pk en is daarmee 24 procent krachtiger dan zijn voorganger. De acceleratie van 0-100 km/uur duurt 7,7 seconden. Daarbij is de gemiddelde CO2-uitstoot van het nieuwe model naar verwachting ongeveer 10 procent lager dan van de voorganger. Praktisch punt: elke Lexus NX 350h is geschikt voor aanhangers met een gewicht van maximaal 1.500 kg. De NX 350h is leverbaar met voor- of vierwielaandrijving.

Een luxe lounge

Door de combinatie van veel ruimte, hoogstaand comfort, een buitengewoon hoog kwaliteitsniveau én aandacht voor detail ervaren inzittenden het interieur van de nieuwe Lexus NX als een luxe lounge. De invloed van de Takumi van Lexus is hier zichtbaar én voelbaar. Zo worden in de NX prachtige materialen gebruikt en is de afwerking perfect. Het loungegevoel wordt nog eens versterkt door een typisch Lexus kenmerk: een opvallend stil interieur.

Omotenashi: ultiem uitnodigend

Een ander echte Lexus eigenschap is Omotenashi ofwel ultieme gastvrijheid. Dit krijgt in de Lexus NX een nieuwe dimensie. Zo worden bestuurder en inzittenden welkom geheten met instap- en startverlichting. De bestuurder krijgt via het multifunctionele display ook een persoonlijk welkom. Met het ambiente lichtsysteem met 64 kleuren is een interieursfeer naar wens te realiseren. De nieuwe Lexus NX laat ook zien dat Omotenashi en techniek een perfecte match zijn. Zo is de NX de eerste Lexus met E-latch: een elektronisch systeem waarmee de deuren in alle souplesse openen bij het vastpakken van de deurgreep. Dan is er nog de Lexus Link app. Hiermee is het voorverwarmen of koelen van het interieur op afstand te starten. En het lijkt een detail, maar het is de perfecte illustratie van Lexus’ continue streven naar nog beter: de elektrisch achterklep functioneert nu nog stiller en het openen/sluiten duurt slechts vier seconden.

Tazuna-concept: eenvoudige, intuïtieve bediening

De cockpit van de nieuwe Lexus NX is ontwikkeld volgens het Tazuna-concept. Tazuna staat voor de manier waarop een ruiter en een paard elkaar aanvoelen. Dit heeft Lexus vertaald naar de bediening van de NX. Dat begint met een eenvoudig principe: ogen op de weg, handen aan het stuur. Zo heeft het stuur sensor-schakelaars, waarmee de bestuurder zelf kan instellen welke functies daarmee worden bediend. Als de bestuurder een sensorschakelaar gebruikt, wordt de vorm ervan zichtbaar via het Head-Up Display. Dat betekent dat de bestuurder niet naar het stuur hoeft te kijken om te zien welke functie ‘onder de knop’ zit. Dit resulteert in een intuïtief bedieningsgemak en een rustgevend gevoel van controle.
Diverse multimedia- en informatiedisplays zijn slim gegroepeerd. Dit geldt ook voor belangrijke bedieningselementen. Deze zijn bovendien perfect onder handbereik geplaatst. Het resultaat: bedieningsgemak zoals alleen een Lexus dat biedt.

De basis voor Lexus rijplezier

De nieuwe Lexus NX biedt een rijbeleving volgens de Lexus Driving Signature. Dat betekent: een aangename combinatie van comfort en precisie. De nieuwe NX reageert direct op input van de bestuurder. Ook de feedback van bijvoorbeeld de stuurinrichting en het remsysteem draagt bij aan het rijplezier én het vertrouwen in de auto. Het nieuwe Lexus Global Architecture K-platform (GA-K) staat letterlijk aan de basis van dit rijplezier. GA-K kenmerkt zich namelijk door een laag zwaartepunt, grote spoorbreedtes en een optimale gewichtsverdeling. Dit komt zowel de dynamiek als de stabiliteit ten goede. Bij het verder verbeterde vierwielaandrijvingsysteem (E-Four electric all wheel drive) is de elektromotor voor de achteras altijd klaar om direct in actie te komen. Zo biedt de nieuwe Lexus NX nog meer grip op momenten dat het nodig is.

Slim en snel: next level connectiviteit

In de Lexus NX debuteert een compleet nieuw multimedia-platform. Dit functioneert zeer snel en de bediening is zo eenvoudig als van een tablet.
In het nieuwe platform zijn ‘smart services’ geïntegreerd, waaronder geavanceerde cloud navigatie. Dit maakt navigatie met gebruik van realtime verkeersinformatie en –meldingen mogelijk. Daarmee wordt de routegeleiding nog nauwkeuriger en kunnen files worden vermeden. Ook stembediening is inbegrepen in het nieuwe systeem en te activeren door ‘Hey Lexus’ uit te spreken. Natuurlijk spraakgebruik volstaat vervolgens om informatie op te vragen of om functies te bedienen.

Lexus Link Connect en Lexus Link Pro

Lexus introduceert op de nieuwe NX twee nieuwe multimediasystemen. Lexus Link Connect maakt gebruik van een ontspiegeld 9,8-inch touchdisplay en enkele knoppen, die snel toegang geven tot veelgebruikte functies. Het nieuwe systeem werkt dankzij extra computerkracht opvallend snel.
Het Lexus Link Pro-systeem maakt gebruik van één van de grootse touchdisplays in het segment: 14-inch. Dit hoge-resolutie display geeft informatie en graphics onder alle lichtomstandigheden helder en duidelijk weer.

Apple CarPlay

In de Lexus NX zijn iOS-smartphones draadloos te verbinden. Er is dan uiteraard toegang tot Apple CarPlay. Android Auto is beschikbaar via een bedrade koppeling van de smartphone. Daarvoor zijn in het interieur totaal vier USB-(C) poorten te vinden. Ook is er een draadloze oplaadmogelijkheid voor smartphones beschikbaar.
Via de Lexus Link app is de status van de auto via de smartphone te checken en zijn diverse (airco)functies op afstand te bedienen. Het laadproces van de Lexus NX 450h+ Plug-in Hybrid is ook via de app te monitoren.

Altijd standaard: het nieuwe Lexus Safety System +

De nieuwe NX is de eerste Lexus, die standaard wordt uitgevoerd met Generation 3 van het Lexus Safety System +. Hierin komen diverse actieve veiligheids- en assistentiesystemen samen. Met het Lexus Safety System + zet Lexus nieuwe maatstaven op het gebied van het detecteren van gevaar en het voorkomen van ongevallen.
Deze derde generatie Lexus Safety System + kenmerkt zich door nieuwe features én door verdere verfijning van bestaande systemen. Zo kan het Pre Collision System nog nauwkeuriger ‘vooruitkijken’. Het herkent nu ook objecten als bomen, muren en palen. Bij het afslaan worden tegemoetkomend verkeer en overstekende voetgangers bovendien nog sneller dan voorheen herkend. Samen met snellere ingrepen kan het Pre Collision System zo significant meer ongeval-scenario’s dan voorheen voorkomen.

Volgende stap

Ook de Adaptieve Cruise Control (ACC) maakt de volgende stap. Om te beginnen herkent het invoegend verkeer nog sneller dan voorheen. Samen met de verbeterde Lane Trace Assist zorgt dit ervoor dat de Lexus NX een nog natuurlijker lijn door bochten volgt.
ACC werkt nu nog beter samen met verkeersbordenherkenning (Road Sign Assist). Daardoor reageert de Lexus NX nu ook op tekens en instructies van bijvoorbeeld verkeerslichten en stopborden. Als het systeem een snelheidslimiet waarneemt, geeft het de bestuurder direct een seintje om ingestelde snelheid aan te passen.

Slim veiligheidssysteem

Het veiligheidsniveau is nog verder te verhogen door nieuwe elementen van Lexus Safety System + en Automatic Lane Change Assistance. Op basis van de aanwezigheid van andere weggebruikers past dit slimme veiligheidssysteem de snelheid van de Lexus NX automatisch aan op het moment dat de bestuurder aangeeft te willen inhalen of van rijbaan te willen wisselen. Ook Front Cross Traffic Alert is inbegrepen. Dit systeem, dat gebruikmaakt van radarsensoren, waarschuwt voor verkeer dat van opzij nadert, bijvoorbeeld op kruisingen.

Uniek: Safe Exit Assist

Bij Safe Exist Assist is het E-Latch systeem gekoppeld aan Blind Spot Monitor. Dat betekent dat er automatisch een waarschuwing volgt als de inzittenden deuren willen openen op het moment dat er fietsers of andere verkeersdeelnemers van achteren naderen. Er klinkt dan een waarschuwingstoon en het openen van de deuren wordt gestopt. Lexus verwacht dat op deze manier maar liefst 95 procent van alle ongevallen die ontstaan door het openen van autodeuren is te voorkomen.

De nieuwe Lexus NX 350h en NX 450h+ Plug-in Hybrid worden tegen het eind van het jaar op de Nederlandse markt verwacht. De prijzen en exacte specificaties worden in aanloop naar de marktintroductie bekendgemaakt.

Afmetingen Nieuwe Lexus NX Verschil met voorganger
Lengte (mm) 4.660 +20
Breedte (mm) 1.865 +20
Hoogte (mm) 1.640 +5
Wielbasis (mm) 2.690 +30
Spoorbreedte voor (mm) 1.605 +30
Spoorbreedte achter (mm) 1.639 +59
Overhang voor (mm) 1.007 +7
Overhang achter (mm) 963 -17

Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden

Press & Public Affairs

Guido Roozekrans
Head of Press & Public Affairs
Telefoon: +31 (0)162 585 377
E-mail: publicrelations@lexus.nl

Lees meer

Bekijk alles