Nieuwe 2020 Lexus RX 450[h]

Nieuwe 2020 Lexus RX 450h


Nieuwe 2020 Lexus RX 450h


  • Best verkochte Lexus wereldwijd
  • Wereldprimeur met BladeScan grootlichtassistent
  • Smartphone-integratie: Apple CarPlay en Android Auto
  • Aangescherpt gestroomlijnd design: vorm en functie in balans
  • One of a kind: interieurverfijning volgens Lexus
  • Krachtige en efficiënte zelfopladende hybridetechnologie
  • Lexus Safety System+: veiligheid comfort van topklasse
  • Levering start in november. Prijzen vanaf 76.995 euro

De Lexus RX, het meest succesvolle model van Lexus, evolueert verder. Het krachtige design is verder verfijnd en op het gebied van veiligheid rijdynamiek, bedieningsgemak en connectiviteit legt de vierde generatie van de trendsettende SUV de lat opnieuw hoger. Daarbij is de standaarduitrusting omvangrijker dan ooit. De nieuwe Lexus RX beschikt zowel in vijf- als zevenzits uitvoering standaard over een aandrijflijn met de innovatieve, zelfopladende hybride-technologie.

Lees verder

De eerste Lexus RX, die in 1998 op de markt kwam, vervulde een echte voortrekkersrol: de technici van Lexus waren er in geslaagd een SUV te creëren die comfortabel en makkelijk te rijden was, én die ook in de stedelijke omgeving perfect op zijn gemak bleek te zijn. Door deze unieke combinatie van kwaliteiten werd de RX al snel de bestseller van Lexus. Door de jaren heen is het RX-concept verder verbeterd en verfijnd. Zo was de Lexus RX 400h uit 2005 de eerste luxe SUV met zelfopladende hybridetechnologie. En in 2018 werd het leveringsgamma uitgebreid met een zevenszits versie. Sinds 1998 zijn wereldwijd meer dan 3 miljoen klanten gevallen voor het comfort, de luxe, de veelzijdigheid en de efficiency van de Lexus RX. En er is meer: elke RX laat zien en voelen dat hij speciaal is. Bij de nieuwe generatie is Lexus er in geslaagd dat ‘one of a kind’-gevoel verder te versterken.

Verleidelijke kracht: verder verfijnd design

Hoe verfijn je het uiterlijk van een auto, die er toch al uitspringt door zijn design? Daarvoor gingen de designers van Lexus af op de feedback van RX-rijders. De nieuwe Lexus RX valt op door een stijlvolle evolutie van het design. De voorbumper is ronder en krachtiger dan voorheen afgewerkt. De aandacht voor detail komt perfect tot uiting in de grille. In de nieuwe versie van de spindle grille vormen de letters ‘L’ het binnenwerk. Naarmate ze verder van het centraal geplaatste Lexus-logo afstaan, veranderen de afzonderlijke elementen van grootte. Dit design debuteerde op de Lexus UX en wordt een gemeenschappelijk kenmerk van de Lexus SUV-modellen. De nieuwe koplampen zijn slank en scherp gelijnd. Net als bij de Lexus LC maken ze gebruik van drie projector bi-LED’s. De F-SPORT Premium- en President Line-uitvoeringen zijn bovendien uitgevoerd met het innovatieve BladeScan Adaptieve grootlichtsysteem (verderop meer daarover).
Horizontale lijnen benadrukken de breedte van de RX en bij de achterverlichting springt het L-motief in het oog. Dit komt in omgekeerde vorm ook terug in de sequentiële richtingaanwijzers. Eveneens nieuw zijn de exterieurkleuren Terrane Kaki en Ice Ecru en de 20-inch lichtmetalen velgen in multispaakdesign.

Het typische Lexus vakmanschap en het gebruik van verfijnde materialen draagt bij aan de unieke RX-sfeer

Het ‘one of a kind’-gevoel van het interieur

In het ruime interieur van de nieuwe RX komen functionaliteit en luxe stijlvol samen. Het typische Lexus vakmanschap en het gebruik van verfijnde materialen draagt bij aan de unieke RX-sfeer. Het centrale scherm is vanaf nu een touchscreen en nog beter binnen bereik van zowel bestuurder als passagier. De voorstoelen met extra verstelmogelijkheden in de hoogte (+15 mm) bieden maximaal comfort en optimale steun. De bestuurdersstoel kan dichtbij het stuur geplaatst worden waardoor een actieve zitpositie mogelijk is. Het meubilair weerspiegelt het vakmanschap en oog voor detail van Lexus: het verticale stikpatroon oogt fraai en is zeer sterk. Het afwerkingspatroon van de stoelen komt overeen met dat van de deurpanelen.

De Lexus RX F SPORT Premium beschikt over aluminium pedalen, een specifiek driespaaks stuur en een speciale versnellingshendel

Lexus RX 450h F SPORT Premium: krachtig voorkomen

De RX F SPORT Premium kenmerkt zich door de zwarte uitvoering van de spindle-grille en buitenspiegel-behuizingen. Ook de lagere voorspoiler, de in satijn-chroom uitgevoerde bodembescherming en de 20-inch F-SPORT wielen met 235/55-banden benadrukken het dynamische karakter. Het interieur sluit daar perfect op aan met sportstoelen, die met premium leder zijn bekleed, sierdelen van geborsteld aluminium en keuze uit diverse kleuren voor de afwerkingselementen (zwart, zwart met witte accenten of Flare Red met zwarte accenten). Ook beschikt de Lexus RX F SPORT Premium over aluminium pedalen, een specifiek driespaaks stuur en een speciale versnellingshendel. Beide zijn bekleed met geperforeerd leder. Ook het instrumentenpaneel verschilt van dat van de andere RX-modellen: op het 8-inch display valt de op de Lexus LFA geïnspireerde grote ronde ‘klok’ op. Deze combineert de functies van snelheidsmeter en toerenteller.

Vertrouwd innovatief: zelfopladende hybridetechnologie

In Nederland is de nieuwe Lexus RX enkel leverbaar met een aandrijflijn waarbij de innovatieve zelfopladende hybride-technologie centraal staat. Hierbij gaat een 3,5-liter V6 een efficiënt samenspel aan met een elektromotor en een batterij die compacter is dan voorheen. Het systeemvermogen bedraagt 230 kW/313 pk. Door diverse verbeteringen van componenten en de aansturing van de aandrijflijn start het gecombineerd verbruik bij 5,8 l/100 km (CO2: vanaf 132 g/km)1. De aandrijfunit op de achteras van de All Wheel Drive (AWD) is lichter en compacter. In combinatie met een geoptimaliseerde aansturing leidt dit tot een betere respons bij het accelereren in bochten.

In Nederland is de nieuwe Lexus RX enkel leverbaar met een aandrijflijn waarbij de innovatieve zelfopladende hybride-technologie centraal staat

Extra dynamiek, meer comfort

Bij de ontwikkeling van het onderstel van de nieuwe Lexus RX heeft Lexus gefocust op nog betere rijprestaties. Daarbij stonden een verdere verbetering van het comfort en de handelingsstabiliteit centraal. Om dat te realiseren, heeft Lexus onder meer de stijfheid van de carrosserie verbeterd door extra laspunten van het ‘laser screw-lasproces’ en de toepassing van hoogvaste staalsoorten. Een ringframe-constructie versterkt de deursecties. Al deze maatregelen komen zowel het rijgedrag als het geluidscomfort ten goede. Ook de stijfheid van het onderstel (McPherson-ophanging vóór, double wishbone-ophanging achter) is verbeterd, onder meer door een ruimer bemeten torsiestabilisator, die hol is uitgevoerd. Dat bespaart gewicht, vergroot de rolhoek en vermindert onderstuur. De schokdempers zijn uitgevoerd met Friction Control. Dit houdt de carrosserie ook op wegdek met lichte oneffenheden vlak en het verbetert de stuurreacties.

Adaptive Variable Suspension en Active Stabiliser Suspension

De nieuwste Adaptive Variable Suspension technologie (AVS) van de Lexus RX maakt een zeer precieze aansturing van de demping per wiel mogelijk. Daarmee blijft de carrosserie ook op slechte wegen en ondergronden zo vlak mogelijk en blijven schokken uit. Bij lagere snelheden zorgt AVS met verminderende dempingskracht voor maximaal comfort. Bij hogere snelheden neemt de dempingskracht juist toe om rolbewegingen tegen te gaan en de stuurreacties te verbeteren. Daarvoor werkt AVS ook samen met Roll Posture Control, Anti Pitch Control, Repercussion Control en Roughness Sensing Control. RX-modellen met AVS beschikken over een Drive Mode Select systeem waarin ook de standen Sport S, Sport S+ en Customize zijn opgenomen. De Customize functie is bedoeld om de voorkeur van de berijder met betrekking tot onder meer gasrespons en onderstelsetting naar eigen smaak in te richten. Dit systeem wordt ook toegepast op de sportcoupé van Lexus, de Lexus LC.

De nieuwste Adaptive Variable Suspension technologie (AVS) van de Lexus RX maakt een zeer precieze aansturing van de demping per wiel mogelijk. Daarmee blijft de carrosserie ook op slechte wegen en ondergronden zo vlak mogelijk en blijven schokken uit

De Lexus RX F SPORT Premium heeft een ophanging met actieve stabilisatoren (Active Stabiliser Suspension). Dit voorkomt rolbewegingen van de auto zonder afbreuk te doen aan het comfort. Bovendien is optimale stabiliteit in bochten gegarandeerd. De bestuurder kan via Drive Mode Select voor de Eco-, Normal- en Sport S-standen kiezen. Dankzij Roll Skyhook Control is optimaal comfort ook op slechte ondergrond gegarandeerd. De aansturing van de actieve stabilisatoren door een G-kracht-sensor is daarbij de spil.

Optimale feedback: de besturing

De besturing met elektrische bekrachtiging van de Lexus RX geeft de bestuurder optimale feedback. Mooi detail van verfijning: de snelheid waarmee het stuur terug naar de middenstand beweegt, wordt automatisch gedempt. Dit draagt bij aan optimale controle. De Active Cornering Assist vermindert de neiging tot onderstuur. Zo worden zelfs snelle bochten nog comfortabeler. VSC (Vehicle Stability Control) voorkomt dat de auto gaat slippen bij te hoge bochtsnelheden. Met gerichte, subtiele remingrepen onderdrukt het ook de neiging tot onderstuur als de bestuurder gas geeft in een snelle bocht. Zowel voor als achter heeft de Lexus RX inwendig geventileerde remschijven; een elektrische parkeerrem is standaard.

Bij de ontwikkeling van de nieuwe RX heeft Lexus veel maatregelen genomen om ongewenste geluiden en trillingen tot een minimum te beperken

Tot een minimum beperkt: geluid en trillingen

Bij de ontwikkeling van de nieuwe RX heeft Lexus veel maatregelen genomen om ongewenste geluiden en trillingen tot een minimum te beperken. Het uitlaatsysteem maakt gebruik van een grotere demper, de motorkap heeft een dikkere isolatielaag en de ruimtes in de dashboardisolatie zijn geminimaliseerd. Zelfs het materiaal van de wielkastbekleding is gewijzigd met het oog op verdere vermindering van het geluidsniveau. Om windgeruis rond de A-stijlen te verminderen, is de vormgeving van roosters en buitenspiegels aangepast. De buitenspiegels zijn bovendien verder naar achteren verplaatst. Zelfs de voorwielophanging is aangepast. Daarnaast past Lexus akoestisch glas voor de zijramen toe. En op diverse plaatsen dragen speciale afdichtingen, geluidwerende coatings en geluidsabsorberende materialen bij aan optimaal akoestisch comfort.

Veiligheid van het hoogste niveau: Lexus Safety System+

In het Lexus Safety System+ komen alle veiligheidssystemen van Lexus samen. Deze dragen bij aan het voorkomen van ongevallen of aan het verminderen van de gevolgen van een impact. Het Pre-Collision System ‘ziet’ dankzij camera- en radartechnologie zowel overdag als ’s nachts voertuigen en voetgangers voor de auto. Overdag merkt het ook fietsers op. Als het nodig is, waarschuwt de auto de bestuurder. Als hij of zij dan remt, wordt de remkracht automatisch vergroot. Als de bestuurder niet reageert, kan de Lexus RX autonoom een remactie uitvoeren. Daarbij worden de gordels extra aangespannen. Dynamic Radar Cruise Control (DRCC) helpt de bestuurder een veilige afstand te bewaren tot de voorligger, ook bij lage snelheden. Als de weg weer vrij is, accelereert de Lexus RX automatisch tot de ingestelde snelheid. Lane Tracing Assist (LTA) biedt level 2 autonoom rijden waarbij de bestuurder de controle over de auto houdt. LTA is actief als de adaptieve cruise control is ingeschakeld. De rijbaanassistent is ook uit te schakelen. Road Sign Assist maakt gebruik van een camera, die de belangrijkste verkeerstekens herkent. Deze worden weergegeven op het centrale display of het head-up display. Zo is de bestuurder bijvoorbeeld altijd op de hoogte van de geldende snelheidslimiet. Automatic High Beam (AHB) schakelt op basis van tegenliggerherkenning automatisch tussen groot- en dimlicht.

In de nieuwe Lexus RX beleeft het BladeScan Adaptive Highbeam System zijn werelddebuut. BladeScan-technologie zorgt met een zeer precieze lichtverdeling voor optimale verlichting zonder daarbij tegenliggers te verblinden

In het licht van innovatie: BladeScan grootlichtassistent

In de nieuwe Lexus RX beleeft het BladeScan Adaptive Highbeam System zijn werelddebuut. BladeScan-technologie zorgt met een zeer precieze lichtverdeling voor optimale verlichting zonder daarbij tegenliggers te verblinden. Door de brede spreiding van de lichtbundel worden voetgangers naast de weg sneller en beter zichtbaar. De nieuwe technologie werkt als volgt: het licht van de drie projector bi-LED’s in de koplampunits wordt geprojecteerd op een spiegel, die met 6.000 omwentelingen per minuut roteert. Dit licht wordt via een lens voor de auto geprojecteerd. Deze techniek maakt het ook mogelijk om het grootlichtbereik aanzienlijk te verbreden: voetgangers en verkeerstekens worden zo vroeger én beter zichtbaar, ook weer zonder tegenliggers te verblinden. Om een idee te geven: een conventioneel lichtsysteem maakt voetgangers vanaf een afstand van 32 meter zichtbaar en het BladeScan-systeem al vanaf 56 m. BladeScan-technologie heeft zijn betrouwbaarheid bewezen tijdens testen, die in totaal meer dan 10.000 uur in beslag hebben genomen.

Multimedia: slimme connectiviteit met Apple CarPlayTM en Android AutoTM

Voor optimaal bedieningsgemak maakt de Lexus RX nu gebruik van een touchpad, dat met smartphone-vingerbewegingen is te bedienen. Het centrale touchscreen staat dichter bij de bestuurder. Apple CarPlay2 en Android Auto3 zijn standaard inbegrepen. Hiermee zijn de functies en de apps van smartphones op het display van de auto weer te geven en te bedienen. Stembediening is mogelijk via Google Assistant (Android Auto) en Siri (Apple CarPlay). Ook nieuw is de beschikbaarheid van ‘over the air’-navigatie-updates. Dat betekent dat de nieuwste kaarten automatisch worden gedownload als het systeem verbonden is met internet.

Ook het hoogwaardige ‘one of a kind’, speciaal voor de Lexus RX ontworpen Premium Surround Sound System met 15 speakers en Clarify-technologie van Mark Levinson is leverbaar

De nieuwe Lexus RX biedt uiteraard een premium geluidsbeleving. Er is keuze uit het Pioneer 9-speker systeem (inclusief DAB-radio en Bluetooth) en het Pioneer 12-speakersysteem (standaard op de Lexus RX F SPORT Premium) met onder meer 200 mm-subwoofers en 180 mm-woofers. Ook het hoogwaardige ‘one of a kind’, speciaal voor de Lexus RX ontworpen Premium Surround Sound System met 15 speakers en Clarify-technologie van Mark Levinson is leverbaar.

Levering vanaf november

Het leveringsgamma start met de luxe Lexus RX 450h Hybrid AWD Business Line met standaard LED-koplampen en –achterlichten, 18-inch lichtmetalen velgen, lederen bekleding (Newport), Climate Control met Nano-e technologie, verwarmde, 8-voudig elektrisch verstelbare voorstoelen (met 2-voudige lendensteun), een met leder bekleed stuur met paddle shifts en het Lexus multimediasysteem met 8-inch touchscreen en smartphone-integratie (Apple CarPlay, Android Auto).
De nieuwe Lexus RX is er ook als Luxury Line, Executive Line, President Line, en F SPORT Premium. De Executive Line en de President Line zijn er ook in zevenzits uitvoering.

De Lexus RX 450h Hybrid AWD Business Line is er vanaf 76.995 euro. De levering start in november.

1 Correlated NEDC
2 Apple CarPlay en Siri zijn handelsmerken van Apple Inc., geregistreerd in de VS en andere landen.
3 Android is een handelsmerk van Google LLC, Android Auto is op dit moment in Nederland nog niet beschikbaar.

Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden

Press & Public Affairs

Guido Roozekrans
Manager Press & Public Affairs
Telefoon: +31 (0)162 585 377
E-mail: publicrelations@lexus.nl

Lees meer

Bekijk alles