Lexus UX 250[h]: uitgerust met vierde generatie zelfopladende hybride aandrijflijn

Lexus UX 250h: uitgerust met vierde generatie zelfopladende hybride aandrijflijn


Lexus UX 250h: uitgerust met vierde generatie zelfopladende hybride aandrijflijn


  • Lexus’ zelfopladende hybride aandrijflijn slimme combinatie van benzine en elektriciteit
  • In Electric Vehicle Mode tot 50 procent van de tijd volledig elektrisch
  • Voldoet aan Euro 6d met laagste CO2-uitstoot in het segment, nagenoeg geen NOx en fijnstof
  • ‘Stekkeren’ overbodig en lage gebruikskosten

Zodra rijders achter het stuur van de nieuwe Lexus UX plaatsnemen, komen ze tot de ontdekking dat ze niet in zomaar een crossover zitten. Doordat de UX 250h is uitgerust met Lexus’ vierde generatie zelfopladende hybride aandrijflijn, reageert de onderscheidend gelijnde crossover heel snel. Net als elke hybride Lexus biedt de UX het laagste verbruik en de minste emissies in zijn segment, zónder stekker en zónder ‘range anxiety’. Onder dagelijkse omstandigheden rijdt de UX 250h een groot deel van de rit volledig elektrisch, tot 50 procent van de tijd, afhankelijk van de omstandigheden.

Lees verder

Zelfopladende hybride aandrijflijn

Lexus’ zelfopladende hybride aandrijflijn van de UX 250h biedt een evenwichtig gecombineerd vermogen van een uiterst efficiënte 2,0-liter viercilinder benzinemotor en krachtige elektromotor(s). De aandrijflijn is voorzien van voorwielaandrijving of E-FOUR vierwielaandrijving. De nieuw ontwikkelde nikkel-metaalhybride accu bevindt zich onder de achterbank waar hij zo min mogelijk bagageruimte inneemt. Bovendien levert de accu op deze manier een bijdrage aan het lage zwaartepunt van de UX 250h. De engineers van Lexus hebben zich behalve op een laag brandstofverbruik en lage emissies ook gefocust op een hoge mate van rijplezier.

Electric Vehicle Mode

Wanneer de UX 250h met lage snelheid rijdt of langzaam accelereert, wordt de auto voortbewogen door de voorste elektromotor (Electric Vehicle Mode). Als het een vierwielaangedreven model betreft, springt de tweede elektromotor achter bij. In beide gevallen rijdt de UX 250h stil, verbruikt hij geen brandstof en produceert hij geen emissies.

Dynamisch maar soepel

Als met een hogere snelheid gereden wordt, schakelt de ultraefficiënte Atkinson Cycle benzinemotor onmerkbaar bij, indien nodig geassisteerd door de elektromotor(s). Door het perfecte samenspel van deze motoren, biedt de UX 250h superieur rijplezier, in combinatie met een laag verbruik en een lage uitstoot.

Snelle acceleratie

Tijdens stevig accelereren assisteert de elektromotor de 2.0 benzinemotor. Samen zorgen zij voor een extra krachtig koppel en een lineaire versnelling, precies wanneer dat nodig is.

‘Stekkeren’ overbodig

Tijdens remmen – of als de bestuurder zijn voet van het gaspedaal haalt – maakt het regeneratief remsysteem gebruik van kinetische energie om elektriciteit te genereren. Die wordt – samen met de elektriciteit die tijdens het rijden vrijkomt – opgeslagen in de hybride batterij. Hierdoor hoeft de UX 250h niet met een stekker geladen te worden.

Al midden jaren 90 ontwikkelde Lexus zijn eerste hybride model

Leider in hybride technologie

Net als alle grote technologische doorbraken, is Lexus’ leiderschap in hybride technologie niet zomaar tot stand gekomen. Al midden jaren 90 ontwikkelde Lexus zijn eerste hybride model, als onderdeel van een langetermijnstrategie met betrekking tot aandrijflijnen. Sinds Lexus in 2005 ’s werelds eerste premium hybride auto presenteerde (de SUV RX 400h), heeft het wereldwijd meer dan 1,4 miljoen zelfopladende hybride auto’s verkocht. Lexus biedt in Europa negen verschillende hybride modellen aan, waaronder de superefficiënte CT 200h en de uiterst luxe LC 500h en LS 500h met Multi Stage Hybrid.

Lage gebruikskosten

Behalve rijplezier biedt de Lexus UX 250h ook lage gebruikskosten en een hoge restwaarde. Dit is vooral te danken aan Lexus’ toonaangevende zelfopladende hybride technologie, een accu die net zo lang meegaat als de auto en de lage slijtage van het hybride systeem.

Besparen op onderhoud

De UX250h heeft geen koppeling. De startmotor en dynamo zijn geïntegreerd in het hybride systeem, hebben geen onderhoud nodig en hoeven niet vervangen te worden. De gebruikelijke distributieriem heeft plaatsgemaakt voor een onderhoudsvrije ketting. Omdat al deze onderdelen geen onderhoud nodig hebben of vervangen hoeven te worden, kan de eigenaar over een periode van vijf jaar ongeveer 1.500 euro besparen.

Hybride accu gaat levenslang mee

Een hybride accu van Lexus gaat de volledige levensduur van de auto mee. De betrouwbaarheid ervan wordt benadrukt door ongeveer 60 miljard probleemloze kilometers door hybride Lexus modellen wereldwijd. De garantie bedraagt vijf jaar of 100.000 kilometer.

Minder slijtage voor remmen en banden

Dankzij Lexus’ zelfopladende hybride regeneratieve remsysteem – dat goed is voor de eerste helft van alle remkracht – slijten remblokken en -schijven minder snel af. De remschijven van een hybride Lexus hoeven bij 90.000 gereden kilometers zelden vervangen te worden. De remblokken worden vaak slechts één keer vervangen. Door de hogere bandenspanning van hybride voertuigen en de lineaire vermogensafgifte en goede gewichtsverdeling van de UX 250h treedt bovendien minder bandenslijtage op.

Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden

Press & Public Affairs

Guido Roozekrans
Manager Press & Public Affairs
Telefoon: +31 (0)162 585 377
E-mail: publicrelations@lexus.nl

Lees meer

Bekijk alles