Lexus RC F: hoogwaardige techniek en potente prestaties

Lexus RC F: hoogwaardige techniek en potente prestaties


Lexus RC F: hoogwaardige techniek en potente prestaties


• Lexus’ krachtigste V8 ooit: 351 kW/477 pk en 530 Nm
• Begrensde top van 270 km/uur en in 4,5 seconden naar 100 km/uur
• Onderscheidende lichtgewicht techniek en hightech instrumentarium
• Wereldprimeur: Torque Vectoring Differential voor het eerst in een achterwielaangedreven auto met motor voorin
• RC F 1e kwartaal 2015 in showroom, prijs volgt nog dit jaar
• Alle Lexus modellen zijn standaard uitgerust met automaat, cruise control, climate control en Lexus Red Carpet Treatment

Lees verder Lees verder

Een enorm potente V8, short shift 8-traps automaat, instelbaar Torque Vectoring Differential, hightech interieur met touchpad en G-krachtenmeter, fantastische sportstoelen en een fabelachtig sportonderstel. Als bestuurder van de ultrastijve, nieuwe en hyper sportieve Lexus RC F voel je je, terecht, bevoorrecht.

Lexus krachtigste V8 ooit: 477 pk
Lexus onthult vandaag eindelijk het potentieel van de RC F; zijn krachtigste auto met een V8-motor ooit. De machtige 5.0-liter motor levert een indrukwekkend vermogen van 351 kW (477 pk) bij 7.100 t.p.m. Het maximumkoppel bedraagt 530 Nm en is beschikbaar tussen 4.800 en 5.600 t.p.m. Het vermogen wordt op de weg gebracht via een close ratio Sports Direct Shift achttrapsautomaat. De begrensde topsnelheid van de Lexus RC F bedraagt 270 km/uur. In 4,5 seconden bereikt de RC F vanuit stilstand de 100 km/uur.

RC en RC F
De brute RC F is gebaseerd op de zo fraai gestyleerde Lexus RC, die eind vorig jaar op de Tokyo Motor Show werd gepresenteerd. De distinctie van de RC heeft de RC F evenwel volledig van zich afgeschud. Niet alleen optisch, maar beslist ook onderhuids. Zo werd maar liefst 70 procent van het onderstel van de RC opnieuw ontwikkeld voor de RC F zodat grip en handling naadloos aansluiten bij het potentieel van de aandrijflijn en de aspiraties van de bestuurder.

Licht, lichter, lichtst: titanium kleppen en 12% meer vermogen
De V8-motor van de Lexus RC F biedt 12 procent meer vermogen dan die van de Lexus IS F, die hij vervangt. Lexus heeft dit bereikt door onder meer nieuwe
cilinderkoppen toe te passen en bewegende delen lichter te maken. De kleppen zijn van titanium en het uitlaatsysteem is verder verbeterd.

Motor met 2 karakters
Om ook op het gebied van zuinigheid tot de top in zijn klasse te behoren, kan de V8 continu wisselen tussen de reguliere viertaktcyclus en de spaarzame Atkinson-cyclus. Wordt op kruissnelheid gereden of weinig vermogen gevraagd, dan draait de V8 volgens de spaarzame Atkinson-cyclus. Zijn prestaties nodig, dan schakelt de krachtbron direct over naar de gebruikelijke viertaktcyclus en is hij in staat om prestaties te leveren waarmee je ook op het circuit veel plezier kunt hebben.

Wereldprimeur
Als wereldprimeur is de ‘performance car’ uitgerust met het Torque Vectoring Differential (TVD), het eerste in een auto met achterwielaandrijving en de motor voorin. Het TVD zorgt voor een optimale verdeling van de aandrijfkrachten over de achterwielen. Mocht het nodig zijn, dan kan het Torque Vectoring Differential op basis van parameters zoals G-krachten, de stand van de voorwielen en de aandrijfkrachten de aangedreven wielen afremmen. Hierdoor laat de RC F zich ultra dynamisch over uitdagende wegen sturen.

Ongekend rijplezier
Het Torque Vectoring Differential is een van de hightech systemen die ervoor zorgen dat de RC F ongekend rijplezier biedt, vooral in bochten. Het bijzondere aan het systeem is bovendien dat het de bestuurder nooit het idee geeft dat de auto ingrijpt. Het Torque Vectoring Differential kent drie standen: Standaard, Slalom en Track. In die laatste modus kun je het volledige prestatiepotentieel van de RC F aanspreken.

Standaard Torsen Limited Slip Differential
De Lexus RC F is verder standaard uitgerust met een Torsen Limited Slip Differential (LSD). Dat zorgt altijd voor optimale tractie, wendbaarheid en stabiliteit in drie belangrijke situaties: als de auto rechtuit rijdt, in bochten en wanneer de RC F de bocht uit accelereert.

Breder en lager
De Lexus RC F weegt 1.740 kilo en is 4.705 mm lang, 1.390 mm hoog en 1.845 mm breed. Daarmee is hij 5 mm breder, 10 mm langer en 5 mm lager dan de Lexus waarvan hij is afgeleid, de RC. De wielbasis is met 2.730 mm wel hetzelfde. Het agressieve design van de RC F onderscheidt zich door onder meer de ‘spindle grille’ met exclusief zwart raceraster en de geprononceerde motorkap met luchtinlaat.

Beweegbare carbon achtervleugel
De beweegbare achtervleugel van (optioneel) koolstofvezel is net als die van Lexus’ supersportauto, de LFA, verzonken in de carrosserie. De spoiler verheft zich bij snelheden boven 80 km/uur en voor extra downforce op de achterzijde. Wanneer de snelheid weer onder 40 km/uur komt, zakt de spoiler terug in de carrosserie.

Motorkap en dak van koolstofvezel
Tijdens de ontwikkeling van de RC F kreeg de stijfheid van de carrosserie absolute topprioriteit. Expertise die Lexus opdeed in zowel de racerij als bij de ontwikkeling van de LFA, is terug te vinden in de opbouw van de RC F.
Ook drong Lexus het gewicht van de RC F terug door toepassing van ultrasterk lichtgewicht staal en het gebruik van aluminium voor onder meer de motorkap en bumpers. De RC F Carbon Edition is nog verder afgetraind door de motorkap, het dak en de achterspoiler uit te voeren in koolstofvezel. Dat scheelt tien kilogram.

Keuze uit 3 lichtmetalen wielen
Ook de 19-inch wielen van gesmeed aluminium (met keuze uit drie designs, al dan niet met de hand gepolijst) zijn extra licht. Standaard is de RC F voorzien van wielen met een 10-spaaksdesign. De wielen van de Luxury Edition zijn uitgerust met vijf dubbele spaken terwijl de Carbon Edition zich onderscheidt met aluminium velgen met twee lagen van tien spaken. De maat van de voorbanden is 255/35R19; de achterste exemplaren zijn met 275/35R19 beduidend breder.

Sportstoelen: maximale steun, maximaal comfort
Het interieur van de RC F sluit qua design naadloos aan op de agressieve lijnen van de auto. Het is ontworpen met de nadruk op gebruiksvriendelijkheid en de bestuurder. Zowel het instrumentarium als het stuurwiel, de sportstoelen en de sportpedalen zijn exclusief voor de Lexus RC F ontwikkeld. De sportstoelen zijn ontworpen om zo veel mogelijk steun te geven aan het gehele lichaam tijdens stevig bochtenwerk èn om maximaal comfort te bieden op lange afstanden.

Hightech instrumentarium
Als de bestuurder achter het stuur van de RC F plaatsneemt, wordt hij verwelkomd door een snelheidsmeter die pulserend oplicht. Het is alsof de RC F met bonzend hart wacht op het moment dat hij gestart wordt. In het fraaie instrumentarium neemt de toerenteller een prominente plaats in. Binnen de ring van de teller kan de bestuurder allerhande informatie oproepen, variërend van de temperatuur van de olie tot aan de instellingen van het onderstel. Nóg meer informatie treft ‘ie links van de toerenteller. Op het Multi-Informatie Display kun je bijvoorbeeld aflezen hoeveel G-krachten de auto op zijn inzittenden loslaat, welke rondetijden je hebt genoteerd en hoe hard het Torque Vectoring Differential voor je aan het werk is. Heb je het koud – of juist warm – gekregen van het sturen, dan regel je de temperatuur via de elektrostatische regelunit op het middenconsole. Via het touch pad heb je toegang tot het multimediadisplay centraal op het dashboard met navigatie en een (optioneel) Mark Levinson audio systeem met 17 speakers en 835W vermogen.

G-sensor in ABS maakt remmen ‘Nordschleife-proof’
De RC F kent een Lexus primeur in de vorm van een Sport-stand voor het Vehicle Dynamic Integrated Management-systeem (VDIM) dat ABS, VSC en TRC integreert.
Mocht de bestuurder ervoor kiezen VDIM uit te schakelen, dan zorgt de Expert-stand er desgewenst voor dat de RC F niet in een spin geraakt. Lexus heeft het VDIM-systeem uitvoerig getest op zijn raceauto’s. Een in het ABS aangebrachte G-sensor is uitgebreid op de Nordschleife getest en zorgt voor een ongekende remvertraging als de RC F na een sprong weer met zijn wielen op het wegdek belandt.
De remmen behoren sowieso tot de beste in het sportsegment. Tijdens de tests op de Nürburgring en Fuji Speedway besteedde Lexus extra veel aandacht aan de koeling van de remmen, zodat ze ook na langdurig intensieve belasting hun werk optimaal blijven doen.

Begin 2015 in de showroom
De nieuwe Lexus RC F staat in het eerste kwartaal van 2015 in de showroom. De prijzen van Lexus’ high performance model worden later dit jaar verwacht. Zoals op elke Lexus, zal het befaamde Lexus Red Carpet Treatment ook bij de Lexus RC F standaard zijn. Het Lexus Red Carpet Treatment omvat onder meer een haal- en brengservice en vervangend vervoer bij een grote onderhoudsbeurt.

Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden

Press & Public Affairs

Guido Roozekrans
Head of Press & Public Affairs
Telefoon: +31 (0)162 585 377
E-mail: publicrelations@lexus.nl

Lees meer

Bekijk alles