Lexus Design Award 2021: zes finalisten tonen de kracht van innovatie

Lexus Design Award 2021: zes finalisten tonen de kracht van innovatie


Lexus Design Award 2021: zes finalisten tonen de kracht van innovatie


  • Negende editie van de Lexus Design Award: inzendingen spelen in op actuele kwesties
  • Nederlandse designer Sabine Marcelis begeleidt finalisten
  • Winnaar Lexus Design Award 2021 in april bekend

De finalisten voor de negende editie van de Lexus Design Award zijn bekend. Dit jaar kwamen er 2.079 inzendingen uit 66 landen. De jury selecteerde hieruit de zes beste ideeën voor een betere toekomst.

Lees verder

Met de Lexus Design Award stimuleert Lexus jonge en talentvolle designers uit de hele wereld om werk te maken van een betere toekomst. Bij de editie van dit jaar komt duidelijk naar voren dat designers op zoek zijn naar oplossingen voor wereldwijde problemen als de klimaatcrisis en een pandemie. Dat leidde tot vele inzendingen die praktisch, menselijk en zelfs persoonlijk zijn. En dat gold zeker voor de ideeën van de zes finalisten:

  • Kenji Abe uit Japan ontwierp ‘CY-BO’: een duurzaam, herbruikbaar verpakkingsmateriaal dat door middel van ‘cellen’ op maat te maken is.
  • Gayle Lee en Jessica Vea uit Nieuw-Zeeland zijn de bedenkers van ‘Heartfelt’, een apparaatje dat virtuele knuffels geeft.
  • Alina Holovatiuk (Oekraïne) is het brein achter de ‘InTempo’-handschoenen, die met muziek en ritme voor afleiding zorgen bij stress.
  • Irmandy Wicaksono uit Indonesië bedacht ‘KnitX’, een procedé waarbij actieve en elektronische vezels digitaal worden verweven. Dit leidt tot slimme stoffen die automatisch reageren op beweging en zonlicht.
  • Henri Glogau heeft een dubbele nationaliteit (Oostenrijks, Nieuw-Zeelands). Zijn ‘Solar Desalination Skylight’ is een apparaat dat zeewater gebruikt om zowel licht als drinkwater maken. Het restproduct (zout) is bruikbaar om energie mee op te wekken.
  • Het designcollectief Intsui Design (afkomstig uit China, werkzaam in Japan) is verantwoordelijk voor ‘Terracotta Valley Wind’. Dit koelsysteem voor metrostations maakt gebruik van verdamping en rijwind van treinstellen.

Nederlandse inbreng

Om hun ideeën verder uit te werken, hebben de zes finalisten onlangs deelgenomen aan een vijfdaagse workshop. Die stond onder leiding van vier ervaren mentoren. Eén ervan is de Nederlandse Sabine Marcelis, die is gespecialiseerd in materiaal-, installatie- en object-design. Samen met andere mentoren begeleidt Marcelis de finalisten ook de komende tijd. Daarbij ligt de nadruk op het ontwikkelen van prototypes. Die worden in april officieel gepresenteerd aan de jury. Na die presentatie wordt de winnaar van de Lexus Design Award 2021 bekendgemaakt.

Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden

Press & Public Affairs

Guido Roozekrans
Manager Press & Public Affairs
Telefoon: +31 (0)162 585 377
E-mail: publicrelations@lexus.nl

Lees meer

Bekijk alles