Hoe Japans erfgoed de nieuwe Lexus UX heeft gevormd

Hoe Japans erfgoed de nieuwe Lexus UX heeft gevormd


Hoe Japans erfgoed de nieuwe Lexus UX heeft gevormd


  • Interieur ‘Creative Urban Explorer’ geïnspireerd op ‘engawa’: traditioneel Japanse architectuurstroming waarbij in- en exterieur naadloos in elkaar overgaan
  • Traditioneel ‘sashiko’-stikwerk door Lexus’ befaamde ‘Takumi’ ambachtslieden
  • ‘Washi’-afwerking van dashboard met textuur van traditioneel Japans papier
  • Ontwerpdetails die ‘omotenashi’ – gastvrijheid – uitstralen

Het designteam van de Lexus UX, de nieuwe compacte premium crossover van Lexus, heeft zich laten inspireren door Japans erfgoed; bijzondere technieken en materialen zoals ‘engawa’, ‘sashiko’, ‘washi’ en ‘omotenashi’ maken het rijden in de Lexus UX tot een unieke ervaring.

(Lees verder onder de afbeeldingen en video's)

Lees verder

‘Engawa’-architectuur

De designers hadden als doel om de compacte Lexus UX ruimtelijk en open te laten aanvoelen. Een van de oplossingen hiervoor vond het team in traditionele Japanse architectuur, genaamd ‘engawa’.

“Japanse huizen zijn vaak voorzien van een veranda, die de ruimte binnenshuis verbindt met de buitenruimte. Dit concept komt terug in de Lexus UX; we hebben een naadloze overgang gecreëerd tussen de passagiersruimte en de carrosserie”, vertelt Tetsuo Miki, designchef van de Lexus UX.

‘Engawa’ geeft de inzittenden van de Lexus UX een open, ruimtelijk gevoel. Het geeft de bestuurder bovendien een duidelijk beeld van de afmetingen van de auto. Dat vereenvoudigt het rijden en manoeuvreren in druk, stedelijk gebied. De lage motorkap en laag gemonteerde aandrijflijn – mogelijk gemaakt door een nieuw voertuigplatform – verschaffen de bestuurder een nog beter overzicht.

De traditionele ‘sashiko’-stiktechniek stamt uit de 17de eeuw. Met soms wel elke tweeënhalve millimeter een steek staat het niet alleen heel decoratief, het is ook zeer sterk

‘Sashiko’-stiksel

De soepele, lederen interieurbekleding van de Lexus UX is geïnspireerd op ‘sashiko’, een traditionele Japanse stiktechniek die gebruikt wordt voor het versterken van onder meer judo- en kendopakken. Deze techniek vereist een vaste, vaardige hand, zoals van Lexus’ eigen ‘Takumi’ – handwerklieden van de beste soort. De door hen gestikte lederen bekleding is voorzien van verfijnde decoratieve perforaties, die met wiskundige precisie uitgelijnde curven en schakeringen vormen. Het geeft de stoelen een unieke, ongeëvenaarde uitstraling.

“De traditionele ‘sashiko’-stiktechniek stamt uit de 17de eeuw. Met soms wel elke tweeënhalve millimeter een steek staat het niet alleen heel decoratief, het is ook zeer sterk. Vandaar dat het bij uitstek geschikt is voor de kleding van vechtsporters. De techniek werd ook toegepast door vroege Japanse brandweermannen, die hun beschermende katoenen kleding versterkten met ‘sashiko’-stiksels”, aldus interieurontwerper Keiko Shishido.

‘Washi’-afwerking van het dashboard

De nieuwe UX is Lexus’ eerste model dat verkrijgbaar is met een op ‘washi’ geïnspireerde afwerking van het dashboard. Deze unieke afwerking doet denken aan het sterke, vezelrijke papier dat gebruikt wordt voor ‘shoji’ – de met papier gedecoreerde schuifdeuren in traditionele Japanse woningen.

‘Omotenashi’ – gastvrijheid

Sinds de eerste Lexus in 1989 het levenslicht zag – de Lexus LS 400 – doet Lexus altijd iets extra’s voor zijn klanten. De waardering voor deze inspanningen blijkt uit talloze onderscheidingen die het merk de afgelopen dertig jaar heeft verdiend. Lexus streeft ernaar om elke klant te behandelen als een gast. De inspiratie voor deze uitzonderlijke service wordt gevonden in ‘omotenashi’, wat zich het best laat vertalen als ‘gastvrijheid’ maar nog veel meer betekent. Het is een traditioneel concept dat erop gericht is te anticiperen op andermans behoeften, zoals het voor iemand openhouden van een deur.

Climate Concierge

Een andere uiting van ‘omotenashi’ is de bijzondere S-Flow Climate Control van de Lexus UX. Deze verspreidt nano-e®-ionen, die de cabine vullen met frisse lucht en tegelijkertijd huid en haar gehydrateerd houden. Een ander voorbeeld van Lexus’ ultieme gastvrijheid is de Climate Concierge die over het comfort van elke inzittende waakt en de temperatuur in het hele interieur constant houdt.

Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden

Press & Public Affairs

Guido Roozekrans
Head of Press & Public Affairs
Telefoon: +31 (0)162 585 377
E-mail: publicrelations@lexus.nl

Lees meer

Bekijk alles