BellTower designcollectief wint Lexus Design Award 2020

BellTower designcollectief wint Lexus Design Award 2020


BellTower designcollectief wint Lexus Design Award 2020


  • Open Source Communities: hét idee voor duurzame gemeenschappen
  • Winnende inzending laat zien dat design bijdraagt aan een betere wereld
  • Inzendingen voor 2021-editie van de Lexus Design Award welkom

Het Keniaanse designerscollectief BellTower heeft met de inzending ‘Open Source Communities’ de Lexus Design Award 2020 gewonnen. Dit jaar waren er maar liefst 2.042 inzendingen uit 79 landen voor de prestigieuze designprijs. De Lexus Design Award, die dit jaar virtueel werd uitgereikt, is in het leven geroepen om jonge designers te inspireren met ideeën voor een betere wereld te komen.

Lees verder

‘Open Source Communities’ van BellTower staat voor het gebruik van slimme open source planning om op een kostenvriendelijke manier huisvesting inclusief duurzame waterbronnen te creëren. Zo krijgen gemeenschappen de kans om zich te ontwikkelen en tot bloei te komen. Met dit concept focust BellTower vooral op ontwikkelingslanden. John Brian Kamau van Belltower: “Het was al een eer om tot de groep van zes finalisten van de Lexus Design Award 2020 te behoren. We hebben te maken gehad met veel uitdagingen, maar we zijn blij dat we ons concept tot leven hebben kunnen brengen. Daarbij hebben we waardevolle (levens)lessen geleerd. Dat zal zeker terug te zien zijn in onze toekomstige ontwerpen.”

Het woord aan de jury
Design heeft op het gebied van esthetiek, functionaliteit en zelfs humor al veel betekend. Nu de wereld wordt geplaagd door onder meer de gevolgen van klimaatverandering en sociale ongelijkheid laat BellTower zien dat design kan bijdragen aan structurele oplossingen. Het winnende designcollectief rekt met hun inzending de definitie van design op door er financieringsoplossingen in te verwerken en door de rol van schoon drinkwater centraal te stellen. Door deze combinatie kunnen gemeenschappen duurzaam gedijen.

Een echte winnaarstrofee
BellTower ontvangt voor het winnen van de Lexus design Award een bijzondere Grand Prix-trofee. Deze is ontworpen door Hideki Yoshimoto, die in 2013 de eerste Lexus Design Award won. Inmiddels is Yoshimoto, die in Londen werkt, een gerespecteerd designer. De Grand Prix-trofee is de komende jaren hét symbool van de Lexus Design Award.

De volgende stap: Lexus Design Award 2021
Talentvolle en ambitieuze jonge designers kunnen nog deelnemen aan de 2021-editie van de Lexus Design Award. Inzendingen zijn welkom tot en met 11 oktober aanstaande. Voor deze editie is de Nederlandse designer Sabine Marcelis aangesteld als mentor. In die hoedanigheid gaat ze finalisten helpen bij het uitwerken van hun idee.

Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden

Press & Public Affairs

Guido Roozekrans
Head of Press & Public Affairs
Telefoon: +31 (0)162 585 377
E-mail: publicrelations@lexus.nl

Lees meer

Bekijk alles